عنوان: مبانی نظری و پیشینه تحقیق عزت نفس و پیشرفت تحصیلی
فرمت فایل: word
تعداد صفحات: 35
توضیحات
تعاریف متعددی از جانب پژوهشگران در مورد عزت نفس ارائه شده است. در عزت نفس معمولاً به احساس ما و چگونگی ارج نهادن به خودمان اطلاق میشود. عزت نفس یک قضاوت شخصی در مورد ارزشمند بودن، یک طرز تلقی از «مقبولیت» یا عدم مقبولیت خویش است که نهایتاً خود را به صورت میزان علاقهمندی (بی علاقگی) شخص به خویشتن نشان میدهد. اولین کار توسط ویلیام جیمز انجام شده است (1980) عزت نفس را تابع کسری از موقعیت ها بر انتظارات خود می داند، به طوری که هر چه موقعیت های شخص بیشتر از انتظاراتش باشد، عزت نفس او نیز بیشتر خواهد بود و برعکس.
در فرهنگ لغت آکسفورد (Confidence) این گونه معنی شده است اعتماد پابرجا، پیش بینی مطمئن به خود.
عزت نفس راستین و واقعی، نتیجه ی باور قلبی و درونی فرد به قابلیت هایش است. این باور که هر کاری را بخواهد، می تواند انجام دهد (کوپر- اسمیت[1]، 1987).
کوپر اسمیت چهار عامل اسنادی را برای رشد عزت نفس بیان میکند. نخستین قدم بر تمام عوامل، میزان احترام، پذیرش و علاقهمندی که یک فرد دریافت میکند. دومین عامل تجارب موفقیت آمیز در زندگی و سومین، ارزش و انتظاراتی است که بر مبنای آن تجارب را مورد تغییر قرار میدهیم و چهارمین عامل نحوه پاسخ فرد به از دست دادن ارزش میباشد. (به نقل از مفتاح، 1381)
بنابر این تعریف، برای دست یافتن به عزت نفس، فرد ابتدا نیازمند شناختن تواناییها و سایر ویژگیهای ارزشمند خود است. ضعف عزت نفس در فرد بر رفتار اجتماعی و پیشرفت تحصیلی او اثر میگذارد و باعث کمرویی و عملکرد نامطلوب او در امتحانات شفاهی و کتبی میشود.
[1]- Cooper -Smite
فهرست مطالب