عنوان: مبانی نظری و پیشینه تحقیق سلامت روان
فرمت فایل: word
تعداد صفحات: 45
توضیحات
انسان موجودی چند بعدی، پیچیده و پر رمز و راز است و علم با همه پیشرفتها و گستردگی خود، همچنان در کشف هزاران سِر از اسرار وجودی انسان ناتوان و حیران مانده است؛ دنیای روان انسان به مراتب از دنیای جسم او ناشناختهتر مانده است. این عدم شناخت، به بروز بیماریهای گوناگون منجر شده است که راهحلها و درمانهای قطعی برای بعضی از آنها حاصل شده است، ولی بسیاری از آنها تاکنون کاملاً شناخته شده نیستند. از آنجایی که پیشگیری به مراتب بهتر از درمان است، لازم است به منظور جلوگیری از افزایش شیوع بیماریهای روانی، از جمله اضطراب و افسردگی و غیره که منجر به ناتواناییهایی گسترده میشوند، اقدامات پیشگیرانه شناسایی و اجرا شود و با توصیههای لازم بهداشت روانی، از بروز این بیماریها که در آینده حیات بشریت را تهدید خواهند کرد، جلوگیری گردد. شناخت این اقدامات، نیاز به شناخت واقعیت روان انسان دارد تا توصیهها و اقداماتی از جنس و سنخ روان انسان شناسایی و ارائه گردد. این امر مهم تحقق نمییابد مگر اینکه فطرت آدمی با توجه به دستورها و راهنماییهای خالق هستی، خوب شناسایی و درک گردد. روان آدمی از نظر فلسفی از مجردات است و موجود مجرد جز از مجردات تأثیر نخواهد پذیرفت. سنگ چون ماده است، از ضربه، باد و آب که جزو مادیاتند، تأثیر میپذیرد و خرد میشود. انسان که مجرد است، از مجرداتی مثل گناه، غیبت، تهمت، حسد، خوبی، عبادت و عمل خالص و نیت خیر اثر میپذیرد.(کریمی،1376).
حدس اولیه بیانگر آن است که درحال حاضر در حدود 450 میلیون نفر از اختلالات روانی یا عصبی یا مشکلات روانی اجتماعی مانند مسایل مربوط به سوء مصرف الکل و مواد مخدر در رنج هستند و این در حالی است که بسیاری از آنان در تنهایی و خاموشی به سر می برند . گذشته از رنج ناشی از بیماری و فقدان مراقبت لازم ، انگ زدن ،شرم ، طرد شدن و بیش از همه مرگ ، این عزیزان را مورد تهدید قرار می دهد.افسردگی اساسی امروزه علت نا توانی در سراسر دنیا محسوب می شود و رتبه چهارم را در میان 10 علت اصلی بار جهانی بیماریها به خود اختصاص می دهد ، و در صورت صحت پیش بینی ها در 20 سال آینده ، افسردگی احتمالاً به دومین علت بار جهانی بیماریها تبدیل خواهد شد.در سراسر دنیا 70 میلیون نفر از وابستگی به الکل رنج می برند . حدود 50 میلیون نفر دچار صرع و 24میلیون نفر مبتلا به اسکیزوفرنی هستند. هر سال یک میلیون نفر با خودکشی به زندگی خاتمه می دهند. در حالی که تعداد افرادی که اقدام به خودکشی می کنند ، در حدود 10 تا 20 میلیون نفر تخمین زده می شود . به ندرت می توان خانوادهای را پیدا کرد که با اختلالات روانی برخورد نداشته باشد. یک نفراز هر چهار نفر در مرحلهای از زندگی خود دچار نوعی اختلال روانی می شود.خطر بروز برخی اختلالات از جمله بیماری آلزایمر با افزایش سن بیشتر می شود و پیامد این امر برای جمعیت رو به کهولت دنیا وافر است و اختلالات روانی بار اجتماعی و اقتصادی قابل توجهی دارند.در حال حاضر اختلالات روانی چهار مورد از 10 علت عمده ناتوانی در سراسر جهان را به خود اختصاص می دهد و بر اساس برآورده های موجود ، اختلالات روانی و رفتاری مسوول 12 درصد از بار کلی بیماری ها در جهان هستند.با این همه ، بودجههای سلامت روان بیشتر کشورها کمتر از یک درصد هزینههای کلی سلامت را تشکیل می دهدو بیش از 40 درصد کشورها سیاست مشخصی در زمینه سلامت روان ندارند و بیش از 30 درصد آنها فاقد برنامه مشخصی برای سلامت روان هستند . بیش از 90درصد کشورها در یک سیاست جامع سلامت روان که کودکان و نوجوانان را نیز در بر می گیرد بی بهره هستند .( ساپنیگتون 1377).
مطالعه ((بارجهانی بیماریها)) (GBD) به نحو معنی داری نشان می دهد که بار اختلالات روانی به شدت کمتراز آنچه هست برآورده می شود . در میان 10 علت اول در کل جهان در سال 1990 که براساس سال های سرشده با ناتوانی برآورده شده ، پنج علت مربوط به اختلالات روانی بوده است که عبارتند از : اختلال افسردگی تک قطبی ، نوشیدن الکل ، اختلال خلقی دو قطبی ، اختلال اسکیزوفرنی و اختلال وسواسی.( معینی ،1382).
افسردگی تک قطبی به تنهایی مسوول بیش از یک سال از هر سال عمری است که در جهان با ناتوانی به سر می شود.روی هم رفته ، اختلالات عصبی و روانی 28 درصد از ( سالهای عمر که با نا توانی به سر می شود ) YLD راباخوداختصاص میدهد . بار نا توانی اختلالات روانی به جز در آفریقای sub-saharan در همه مناطق جهان بیشترین سهم را در پدید آمدن YLD دارد و در این بخش از آفریقا که به نسبت کمتر است ، به 16 درصد کل می رسد . افسردگی ، برترین بار بیماری در زنان جهان اعم از مناطق توسعه یافته و در حال توسعه است.در مناطق در حال توسعه ، خودکشی در مکان چهارم بار بیماری برای زنان است. برای مردان 15 تا 24 ساله حوادث رانندگی در جادهها مهم ترین علت برهم خوردن سلامت و مرگ زودرس در همه جهان و دومین علت در همه مناطق در حال توسعه است و فقط افسردگی مقدم بر آن قرار می گیرد.نوشیدن الکل ، خشونت ، سل ، جنگ ، اختلالات خلقی دو قطبی ، خودکشی ، اسکیزوفرنی و کم خونی و فقر آهن دیگر بیماری های این فهرست را در کشورهای در حال توسعه تشکیل می دهند.متخصصان بهداشت کشورهای در حال توسعه تاکنون توجه اندکی به غرامت سنگین حوادث جادهها مبذول داشتهاند. به طور خلاصه ، یکی از نتیجه گیریهای مهم مطالعات (( بارجهانی بیماریها (GBD) )) این است که مسایل مربوط به اختلالات روانی در همه عالم تا چه حد دست کم گرفته شده است.در مورد سبب شناسی اختلالات رفتاری و روانی چندین عامل مورد نظر است. در حقیقت همه ابعادی که در شکل گیری وجود انسان نقش دارند یعنی عوامل زیستی ، روانی ، اجتماعی و معنوی می توانند در پیدایش و بروز اختلالات رفتاری و روانی سهیم باشند .( شولتز 1377 )
فهرست مطالب
بار نامشهود اختلالات روانی
تاریخچه سلامت روانی
تاریخچه سلامت روانی در ایران
عوامل موثر بر سلامت روان
بهداشت روانی از دیدگاه مکاتب مختلف روان شناسی و روان کاوی
مفاهیم اساسی نظریه یادگیری اجتماعی
پیشینه تجربی
منابع و مآخذ